Głównym zaburzeniem metabolicznym występującym po posiłku jest podwyższony poziom trójglicerydów.
The Framingham Heart Study – meta analiza 17 prób klinicznych wykonanych przez Hokanson i Austin ( test na 46.413 mężczyznach i 10.864 kobietach, oraz badania Copenhagen City Heart Study i the Asia Pacific Cohort Studies Collaboration potwierdziły korelację pomiędzy podwyższonym poposiłkowym poziomem trójglicerydów w osoczu krwi a ryzykiem chorób naczyniowo-sercowych.
Istotność Doustnego Testu Tolerancji Tłuszczów i znaczenie oznaczania poposiłkowego poziomu trójglicerydów wspierają dodatkowo liczne badania:
- The Women’s Health Study
- The Copenhagen City Heart Study
- The Physicians Health Study
- The Apolipoprotein-related Mortality Risk Study
- The second Northwick Park Heart Study and
- The Norwegian Study
Diagnostyczna wartość Doustnego Testu Tolerancji Tłuszczów jest taka, iż definiuje on dokładną procedurę oznaczania i oceny poposiłkowego poziomu trójglicerydów, którego podwyższenie ma wpływ na wzrost ryzyka naczyniowo-sercowego.