2. Jaki powinien być skład wystandaryzowanego posiłku?
3. Jaki poziom trójglicerydów uznaje się za nieprawidłowy?
Badania The Copenhagen Heart Study wykazały największy wzrost poziomu trójglicerydów poposiłkowych po 4 godzinach po posiłku.
Podobne rezultaty zanotowano w Women’s Heart Studies, gdzie 4 godziny po posiłku pomiary były najbardziej miarodajne.
Badania nad tym zagadnieniem trwają już 20 lat.
Meta-analiza 113 badań, które zostały wykonane podczas 20 ostatnich lat została opublikowana w 2011 roku i definiuje wystandaryzowany Doustny Test Tolerancji Tłuszczów.
Grupa ekspertów po meta-analizie 113 badań, ustaliła następujący sposób analizowania poposiłkowego poziomu trójglicerydów:
1. Najbardziej odpowiedni czas do pobrania próbki to 4 godziny po posiłku.
2. Doustny Test Tolerancji Tłuszczów powinien zawierać 75 g tłuszczów nasyconych , 25 g węglowodanów i 10g białka.
3. Test ma wynik pozytywny, jeśli poziom trójglicerydów wyniesie równo lub ponad 220mg/dl.
Dosutny Test Tolerancji Tłuszczów polega na określeniu poziomu trójglicerydów w ciągu 4 godzin po spożyciu wystandaryzowanego posiłku, którym jest LipidTest Control zawierający 75g tłuszczów nasyconych, 25 g węglowodanów i 10 g białka.
*Mihas C, Kolovou GD, Mikhailidis DP, Kovar J, Lairon D, Nordestgaard BG, Ooi TC, Perez-Martinez P, Bilianou H, Anagnostopoulou K, Panotopoulos G. Diagnostic value of postprandial triglyceride testing in healthy subjects: a meta-analysis. Curr Vasc Pharmacol. 2011 May;9(3):271-80